Inițiative
Educație civică

Vot informat, vot bine valorificat

1 mai – 30 decembrie 2024
Timișoara
Organizator
Tineri pentru Transparență Electorală
Buget
5000 lei
Proiectul „Vot informat, vot bine valorificat” își propune creșterea nivelului de conștientizare a tinerilor din Timișoara cu privire la prioritățile pentru segmentul de Tineret din programele electorale propuse de candidați/partide în anticiparea alegerilor de la nivel local, național și european.

Proiectul își propune facilitarea accesului tinerilor la informații verificate și obiective privind agenda politică a unui candidat/partid politic, în contextul tuturor alegerilor din 2024.

Vom aduce laolaltă informații într-un mod transparent și imparțial, pe o platformă online dedicată acestui proiect, unde pentru fiecare rând de alegeri vom popula secțiuni dedicate fiecărui candidat/partid cu programul electoral declarat de aceștia, cu accent pe domeniul de Tineret.

Vom redacta o listă de nevoi/priorități ale tinerilor din Timișoara, pe care le vom transmite candidaților și partidelor, iar această listă va forma un punct de referință și o lentilă pentru toate programele electorale prezentate în platforma noastră. Astfel, se va forma un canal de informare centralizat pentru tineri, destinat sprijinirii acestora în formarea unei opinii și a unei opțiuni de vot argumentate, dar și o resursă importantă pentru urmărirea ulterioară a promisiunilor făcute pe parcursul campaniei de către candidați.

Despre organizatori

Grup de inițiativă format din Paul Stiegelbauer, Roxana Matei și Bogdan Crișan.

Proiect Vot informat, vot bine valorificat

Obiectivele proiectului

  • Realizarea unei liste de priorități/nevoi/revendicări ale tinerilor din Timișoara cu aspecte ce privesc atât cadrul local, cât și național sau european;
  • Realizarea unei platforme online pentru asigurarea accesului la programele electorale ale candidaților/partidelor pentru fiecare rând de alegeri, cu accent pe obiectivele privind sectorul tineret;
  • Întreținerea și popularea platformei online cu informații specifice, din surse credibile, pentru fiecare tip de alegeri (locale–candidați primar și președinte CJ, europarlamentare– vârf liste partide, prezidențiale candidați președine, parlamentare- vârf liste partide);
  • Realizarea a 3 campanii de conștientizare a existenței platformei de informare pentru tineri (online și offline), în apropierea fiecărui rând de alegeri;
  • Informarea a 10.000 de tineri despre programele electorale ale candidaților/partidelor prin intermediul platformei online, bazându-ne pe accesările din campaniile de conștientizare.

Ce urmărim?

Ne dorim mobilizarea comunității de tineri din Timișoara spre cunoașterea și comunicarea nevoilor acestora, prin realizarea listei de priorități/nevoi pentru candidați/partide.

Vrem să îndreptăm cât mai multe forțe din comunitatea de tineri spre popularizarea platformei de informare, prin cooptarea altor organizații de/pentru tineret, a unor formatori de opinie și influenceri care să facă acest instrument cunoscut în rândul celor ce îi urmăresc.

De asemenea, ne propunem colectarea pe platforma de informare a datelor din multiple surse specializate în verificarea informațiilor/declarațiilor și a trecutului candidațiilor, aceasta devenind un compendiu de informații despre opțiunile de vot, fără a direcționa discursul în vreo direcție.

Considerăm importantă și promovarea discuțiilor despre politică, punerea în lumină a datelor relevante pentru a putea fi urmărite comparativ, pentru a porni dezbateri și pentru a ridica întrebări fiecărui alegător, dacă se simte sau nu reprezentat de un candidat/partid sau altul.

Cum va ajuta comunitatea?

Proiectul va ajuta comunitatea de tineri din Timișoara (și nu numai) să își facă într-un mod mult mai facil documentarea necesară fundamentării opțiunilor de vot pe care și le vor stabili și exprima.
Prin accesibilizarea subiectului alegerilor, ne așteptăm să existe o creștere a atracției tinerilor față de dezbaterile pe teme politice, față de urmărirea candidaților și a declarațiilor acestora, iar interesul în creștere va responsabiliza și candidații să comunice mai bine cu electoratul tânăr.

Stabilirea priorităților tinerilor din Timișoara va fi un proces util în simplificarea și concretizarea direcției, a discursului și a presiunii publice pe care comunitatea de tineri o va putea face către administrația locală din oraș în perioada următoare.

Proiectul are potențialul de a continua ca un instrument de urmărire a promisiunilor din campanie pe parcursul mandatului pe care îl vor exercita candidații aleși.
În funcție de amploarea pe care o va lua platforma și inițiativa, vom putea aprecia dacă există interes din partea comunității de tineri de verificare constantă și adresare de întrebări/solicitări persoanelor care vor fi alese, referitor la punctele resimțite ca nevoi de comunitatea de tineri și pe care candidații și-au propus să le implementeze.

Cel mai probabil aspectul electoral va avea o perioadă de liniște după anul 2024, dar oportunitatea va exista, pentru cei care vor adera sau vor simpatiza acest proiect, să se implice în diverse alte inițiative civice, împinși de dorința de a materializa aspectele care în mare măsură anul acesta vor ajunge doar la stadiul de discuții și declarații sau promisiuni

Rezultate

Echipa de proiect a reușit să adune pe site-ul Vot Informat informații obiective despre

  • surse obiective de informare
  • prioritățile tinerilor
  • informații despre alegerile locale (valabile pentru municipiul Timișoara și Consiliul Județean Timiș)
  • informații despre alegerile europarlamentare
  • informații despre alegerile parlamentare (urmează ca informațiile să fie actualizate)
  • informații despre alegerile prezidențiale (urmează ca informațiile să fie actualizate)