Sănătate civică în comunitate
Despre organizatori
Grup de inițiativă format din Ioana Adriana Horj, Teodora-Elena Roșca și Melania Mihalache.
Obiectivele proiectului
Obiectivul principal este de a stimula educația civică și implicarea activă a tinerilor în procesul de vot și în procesul decizional local. Ne propunem să dezvoltăm cunoștințele și înțelegerea tinerilor asupra proceselor politice și administrative locale, concentrându-ne pe identificarea rolului cetățenilor în procesul de vot și luare a deciziilor.
Acest obiectiv va fi măsurat prin evaluarea îmbunătățirii capacităților tinerilor de a identifica și evalua informațiile corecte și veridice, cu o creștere estimată de cel puțin 100 de elevi apropriați vârstei de 18 ani sau împlinită deja care să fie conștienți de importanța alegerilor și participarea la viața civică (democratică). În plus, ne propunem să implicăm cel puțin 70% dintre elevii eligibili în simulările de alegeri și alte activități organizate în cadrul proiectului, pentru a promova participarea activă și conștientă a tinerilor în procesul democratic.
În final, obiectivul este de a obține o creștere măsurabilă a nivelului de încredere și colaborare în comunitate reflectată prin înscrierea ca observatori independenți, creșteri de cel puțin 3 persoane tinere de peste 18 ani din Jimbolia sau localitățile din împrejurimi.
Ce urmărim?
- Creșterea nivelului de educație civică al tinerilor: Tinerii vor avea o înțelegere mai profundă a proceselor politice și administrative locale, a rolului lor în procesul de vot și a impactului participării lor în luarea deciziilor.
- Îmbunătățirea abilităților de discernământ: Tinerii vor fi capabili să identifice și să evalueze informațiile corecte și veridice, reducând susceptibilitatea la dezinformare și manipulare în timpul campaniilor electorale și în viața civică în general.
- Creșterea implicării tinerilor în procesul democratic: Prin participarea la simulările de alegeri și alte activități organizate în cadrul proiectului, tinerii vor fi încurajați să devină cetățeni activi și responsabili, implicându-se în procesul de vot și luare a deciziilor la nivel local.
- Consolidarea relațiilor comunitare: Proiectul va contribui la întărirea legăturilor între tineri, autorități și comunitate, promovând dialogul și colaborarea în vederea îmbunătățirii vieții în comunitatea locală.
- Creșterea încrederii în instituțiile democratice: Prin implicarea activă a tinerilor în procesul democratic, se va consolida încrederea în instituțiile democratice și în capacitatea acestora de a reprezenta și de a răspunde nevoilor și aspirațiilor comunității.
Cum va ajuta comunitatea?
Acest proiect va ajuta comunitatea prin creșterea nivelului de educație civică și implicarea activă a tinerilor în procesul democratic, promovând o mai bună înțelegere a problemelor locale și consolidând legăturile între tineri și autorități pentru o guvernare mai transparentă și responsabilă.
El va putea continua ulterior și prin extinderea programului de simulări ale alegerilor, alături de școli din zona Jimboliei; extinderea campaniei de informare, ateliere de dezbateri și concursuri de dezbateri pe diferite teme și crearea unui sondaj online adresat tinerilor pentru a evalua nivelul lor de cunoștințe și interes în domeniul politic, precum și pentru a colecta feedback și sugestii pentru viitoarele activități ale proiectului.
Evenimente
În 23 mai 2024, la Casa de Cultură a orașului Jimbolia are loc Forumul Candidaților la funcția de primar al orașului.
Tinerii vor putea să îi asculte, să ridice problemele de inters pentru ei și să le pună întrebări.